بهترین عایق جهت آب بندی لوله مسی در سراسر کشور : یکی از اصلی ترین موارد به منظور بهینه سازی سیستم گرمایشی و به حداقل رساندن میزان مصرف انرژی عایق کاری اصولی لوله ها و تجهیزات موتورخانه خواهد بود. به کمک عایق کاری تاسیسات موتورخانه می توان مصرف انرژی را تا میزان بالغ بر ۲۰ درصد به حداقل رساند. اگر چه در گذشته تنها از پشم شیشه (مل و ماستیک) به عنوان عایق کاری استفاده می شد اما در حال حاضر از معروف ترین و متداول ترین نمونه های عایق هدایت حرارتی می توان پشم شیشه، پشم معدنی، پشم سنگ و عایق قالبی یا پیش ساخته را نام برد. این روزها صنعت عایق کاری به نسبت گذشته بسیار پیشرفت نموده و جهت داشتن یک عایق کاری با بازدهی بالا می توان عایق های الاستومتری، فومهای پلی یورتان، پشم سنگ و …استفاده نموده و بدین طریق مانع از هدر رفت انرژی شد. در ارزیابی و کارکرد عایق کاری لوله ها جنس عایق نیز از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
بهترین عایق جهت آب بندی لوله مسی در سراسر کشور
عایق لوله مسی که با نام عایق الاستومری شناخته میشود، در خانواده عایق های حرارتی و برودتی قرار گرفته است که ماموریت آن، جلوگیری از یخ زدگی لوله های آب سرد است. البته در سیستم های گرمایشی هم ردپای کارایی این عایق وجود دارد و به بهترین شکل ممکن مانع از کم شدن دما و گرما می شود. این عایق ها آمده اند تا مصرف انرژی را به حداقل رسانده و به زنگ زدن لوله های فلزی در شرایط جوی متفاوت، خاتمه دهند. عایق لوله مسی (عایق الاستومری) جزو تجهیزاتی است که جهت کنترل اتلاف انرژی و انتقال حرارت در مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. عایق های حرارتی و برودتی عموما به سه دسته تقسیم می شوند، دسته اول عایق های سنتی پشم شیشه و پشم سنگ، که البته مقامت خوبی در مقابل حرارت ندارند، دسته دوم عایق الاستومری پلی اتیلنی که در اصطلاح فوم سفید نیز گفته می شود، ایراد این دسته عدم انعطاف پذیری می باشد و دسته نوین و بروز، عایق الاستومتری با سلول های بسته و مقاومت بسیار بالا در مقابل انتقال حرارت و در عین حال انعطاف پذیر بودن آنهاست. جهت اطلاع از فروش محصول با شماره 09121754110 تماس حاصل نمایید.
نحوه عایق کاری لوله مسی, انواع پوشش عایق لولهعایق لوله مسی (عایق الاستومری) داشتن کیفیت بالای ساخت و کارایی بالا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.عایق های حرارتی و برودتی پیش ساخته در دو حالت کویلی و شاخه ای با سایز های مختلف و برای مصارف مختلف تولید و عرضه می شود. فوم برودتی و حرارتی هر دو برای عدم انتقال گرما به کار می روند با این تفاوت که فوم برودتی در سیستم های سرمایشی و فوم حرارتی در سیستم های گرمایشی استفاده می شوند.