روش های رفع و ترمیم ترک های آسفالتی با انواع ماستیک : نوع صحیح تعمیر و نگهداری جهت رویه های تخریب شده، اغلب بستگی به دانسیته و وضعیت کلی ترکها دارد. اگر ترک ها مکرر بوده ولی دارای درجه بالایی از خرابی حاشیه نباشند، می توان آنها را با استفاده از آسفالت حفاظتی، به بهترین شکل، ترمیم نمود. اگر آنها دارای فرکانس کم تا متوسطی بوده اما نوعاً تا نقطه ای از خرابی زیاد حاشیه، پیشرفت کرده باشند، آنگاه ممکن است نیاز به استراتژی های ترک یا لکه گیری باشد. اگر ترکها دارای دانسیته ای متوسط بوده و کمی یا اندکی خرابی داشته باشند، می توان از طریق آب بندی یا پر نمودن، آنها را بطور موثری ترمیم نمود. همچنین ممکن است ترکها شامل معایب و خرابی های دیگری نظیر گسلش باشند و ممکن است تحت بار ترافیکی ، به شکل عمودی حرکت کنند که باید لکه گیری شوند.
روش های رفع و ترمیم ترک های آسفالتی با انواع ماستیک
خرابی های بنیادی وقتی به وقوع می پیوندند که سیستم روسازی به علت نداشتن قدرت باربری کافی در اثر بار های وارده صدمه دیده و دیگر نتوان بدون افزایش بیش تر خرابی ها، بارگذاری بیشتر را تحمل نماید. خرابی های سطحی وقتی اتفاق می افتند که بدون آنکه الزاما سیستم روسازی از نظر سازه ای قدرت باربری خود را از دست داده باشد، به علت ناهموار شدنبیش از حد سطح روسازی، بهره برداری از آن با اشکال صورت گیرد. با درک بهتر از دلایل به وجود آمدن ترک خوردگی سطح آسفالت و بتن، قادر خواهید بود که هر چه سریعتر در پی رفع آن اقدام کنید. جهت اطلاع از فروش محصول با شماره 09121754110 تماس حاصل نمایید.
ترک خوردگی سطح آسفالت از جمله مشکلات رایج در آنها میباشد. از این رو آببندی و ترمیم آنها میتواند چاره مشکل باشد. این مسئله معمولا در جادههایی که وسایل نقلیه سنگین در آنها تردد دارند، بیشتر به چشم میآید. به همین دلیل بهتر است که بازبینی و در صورت نیاز تعمیر و بازسازی آسفالتها هر 3 سال یک بار انجام گیرد. آب بندی و مهر و موم سطح آسفالت میتواند از بسیاری از مسائل و مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری کند. زهکشی مناسب در سطح آسفالت همچنین باعث ایجاد لایههای مقاوم حتی زمانی که آنها تحت بارهای شدید ترافیکی قرار میگیرند خواهد بود.