درزگیری خرابی آسفالت با استفاده از قیرهای امولسیونی اصلاح شده : دلایل زیادی در ایجاد ترک در رویه های آسفالتی برای دو این حالت متصور است که در این گزارش به آن اشاره ای می گردد و تنها اشاراتی به چگونگی مرمت آن پرداخته می شود این ترک ها می توانند منفرد و یا چند تایی، عرضی، طولی، بلوکی، پوست سوسماری باشند. درزگیری با استفاده از قیرهای امولسیونی اصلاح شده لاستیکی روشی موثر برای پر کردن ترک های رویه آسفالتی راه ها هستند برای اینکار ابتدا به وسیله دستگاه مخصوص شیار کن کاتر ترک باز شده که در این حالت نباید ترک عمیق تر شود و پس از تمیز کردن از گرد و خاک و نخاله و خشک کردن ترک به کمک فشار هوای گرم با استفاده از این مواد پر می شوند بدین صورت پس از آن از نفوذ آب به داخل بدنه آسفالت و لایه های زیرین جلوگیری شده و رویه راه حفظ می گردد. بدیهی است این روش شامل خرابی های عمده و تورم و نشست راه و چاله نمی شود.
استفاده از قیرهای امولسیونی جهت پر کردن ترک ها در عملیات درزگیری آسفالتی به عنوان روش سرد شناخته می شود. جهت اجرا از قیف مخصوص بلند بهره برداری می شود زمان شکست قیر امولسیون به نوع امولسیون مصرفی و دما و رطوبت محل اجرا بستگی دارد در درجه حرارت پایین و رطوبت زیاد زمان عمل آوری قیر امولسیونی را افزایش می دهد. در همین ارتباط پیشنهاد می شود عملیات اجرایی در زمان گرمای هوا و به حداقل رسیدن رطوبت آن انجام شود حداقل درجه حرارت درزگیری با قیرهای امولسیونی ده درجه سلسیوس تا حداکثر 20 درجه است در این صورت گرمادهی قیر امولسیونی نباید از حداکثر 60 درجه سلسیوس بیشتر شود. جهت اطلاع از قیمت ها، آشنایی با محصولات درزگیری و همچنین چگونگی ثبت سفارش با مشاوران شرکت گوهر ابنیه پایتخت در تماس باشید. جهت اطلاع از فروش محصول با شماره 09121754110 تماس حاصل نمایید. قیر امولسیونی درزگیری آسفالت, درزبندی ترک آسفالت فرسوده
این فرآورده از اختلاط قیر و فاز آبی جهت مصارف گوناگون اعم از تک کت، پرایم کت، آسفالت سرد و ترمیم آسفالت تولید می شود که در سه دسته بندی کاتیونیک، آنیونیک و خنثی بسته به نوع مصالح سنگی تقسیم بندی می شود که با توجه به سرعت دوفاز شدن مخلوط، به چهار گروه سریع شکن، تند شکن، کند شکن و دیر شکن طبقه بندی می شود. این فرآورده مطابق با الزامات محیط زیست بوده و جایگزین مناسبی برای قیر های محلول می باشد.